Wat is een Cappuccino:
Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen.
De koffie bestaat uit gelijke delen melkschuim, melk en espresso. Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid, hoewel dit in professionele (barista)kringen not done is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.
De naam cappuccino komt oorspronkelijk van Kapuziner Kaffee. Deze naam is ontstaan uit een wirwar van koffiesoorten in het Oostenrijkse Wenen. In Wenen schenkt men de koffie meestal met hete melk, al dan niet opgeschuimd. Wat algemeen bekend is als cappuccino, noemt men in Wenen een Melange. De hoeveelheid melk is afhankelijk van de wens van de gast. Eén van de manieren om deze wens kenbaar te maken is het vergelijken met de kleur van het habijt van een monnik. Zo is een Franziskaner een kopje koffie met zoveel melk dat het de lichtbruine kleur van het habijt van deze monniken aanneemt. Een Kapuziner is wat donkerder, dus sterker en met minder melk. Mogelijk refereert de naam cappuccino ook aan de kleur van het habijt – de cappuccio – van de kapucijnen.

Cappuccino werd in Italië vrijwel uitsluitend in de ochtend gedronken. Een populair ontbijt bestaat uit een cappuccino en een cornetto, een (zoete) croissant. Hoewel sommigen cappuccino zonder schaamte op ieder moment van de dag bestellen – zelfs ’s avonds laat wordt deze drank in cafés en bars nog geschonken – claimen puristen dat cappuccino nog steeds alleen bij het ontbijt gedronken zou moeten worden.

De bereidingswijze van een cappuccino:
De naam ‘cappuccino’ zegt niks over de smaak van de koffie, maar over de bereidingswijze. De koffie bestaat uit een espresso met melk en melkschuim in drie gelijke delen. Onderin het kopje komt de espresso, vervolgens de melk met daarbovenop een romige laag melkschuim.

Melk opschuimen:
Het opschuimen van melk kan op twee manieren: met een melkopschuimer (anno 2018 wordt er in veel horecazaken gebruik gemaakt van de Lattiz) of door middel van stoom. Melk opschuimen met stoom kan met een espressomachine met stoomfunctie. Bij deze methode wordt er onder hoge druk stoom door de melk geblazen waardoor er belletjes ontstaan in de melk. Door het verwarmen van de melk wordt de smaak intenser. De melk mag hierbij niet warmer worden dan 70 graden.

Over de soort melk voor de beste cappuccino zijn de meningen nogal verdeeld. Wat wel vaststaat is dat volle melk voor een romigere schuimlaag zorgt. Magere melk schuimt sneller op met grotere bellen dan volle melk. Voor het krijgen van een stevige schuimlaag is vooral een hoog eiwitgehalte erg belangrijk. Het eiwitgehalte van volle of magere melk verschilt niet van elkaar. Per merk kan dit wel verschillen.

De bereiding van cappuccino is door echte barista’s inmiddels tot kunst verheven en een goede schuimlaag is dan ook onmisbaar voor de perfecte cappuccino, met of zonder Latte Art.
Latte art is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino. De “kunstenaar”, de barista, schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van de espresso.

(Bron: Wikipedia)

Pin It on Pinterest

Share This